Okullar

19. yüzyılın ikinci yarısına kadar, İzmir’de, iki çeşit Yahudi eğitim kurumu bulunmaktaydı: Hevrot (Hevralar) ve Yeşivot (Din Akademileri). Zamanla, Hevrot’un bir kısmı, “Talmud Tora” adı altında hizmet vermeye başladı. İlkokul düzeyinde eğitim veren Hevrot’ta 6-13 yaş arası çocuklar, dini eğitim almaktaydı.

Yeşivot ise, bir üst seviyede din eğitimi veren kurumdu ve daima Sinagoglara bitişik binalarda hizmet verirdi. Her iki eğitim kurumunun da eğitimcileri, din adamları idi.

Alliance’ın Doğu Yahudiliğinin maddi ve manevi kalkınmasını sağlamak amacıyla başlattığı atılım, İzmir Yahudilerine sosyo-ekonomik bunalımdan kurtulmak için yeni imkanlar sağladı.

19.yüzyılın son çeyreğinde Alliance’ın İzmir Yahudilerinin eğitimine müdahalesi kapsamında modern ve seküler okullar kuruldu. Geleneksel okulların programı kısmen modernleştirildi.

Alliance, İzmir’de erkek okulundan başka Kız Okulu, Sanayi Kız Mektebi; erkekler için Sanayi Mektebi (Çıraklık Okulu), Tüccar Mektebi ve Halk Okulu’nu kurdu. Ayrıca Alliance’ın Tire ve Bergama’da rüştiye derecesinde birer erkek okulu vardı. Alliance, geleneksel Yahudi okulu olan Talmud Tora’nın programını da yoğun uğraşlar sonunda, istediği biçime getirdi. (Cuinet, 1894: 462 AVS, 1307: 279; Bora, 1995: 163; Nahum, 2000: 125-126) Yine Alliance, İzmir yakınlarında bir çiftlik okulu olan “Or Yehuda”’yı kurdu (Bora, 1993: 389-390).